Achtergrond Stichting Oud-L.S.R.G.

Waarom een stichting?

Een stichting moet er voor zorgen dat de toekomst van het L.S.R.G. veilig wordt gesteld en dat de band tussen het huidige L.S.R.G. en oud L.S.R.G.-ers en sterker wordt.

Wat is de motivatie geweest om deze stap te zetten?

Na de Pan-0vale van seizoen 2000/2001 werd het nieuwe bestuur geconfronteerd met de mogelijke ondergang van het L.S.R.G., dat op dat moment in totaal zo’n 14 man telde. De helft van het gezelschap had besloten te stoppen of te verhuizen naar ereklasse clubs, ze waren immers afgestudeerd. Daarnaast was er geen coach. Op ZME Minerva stond nog een schuld open, overgebleven uit de jaren 80 van een kleine fl 2.000,00, tevens stond de clubrekening op nul. Het zag er niet goed uit en het bestuur stond voor de keuze om te beginnen aan de afbouw van het gezelschap, of proberen er nieuw leven in te blazen.  

Uiteraard heeft dit bestuur ervoor gekozen om het L.S.R.G. weer op te bouwen. Het plan bevatte onder andere de volgende punten:

  1. Betrekken van Oud L.S.R.G.-ers voor goede raad.
  2. Aantrekken van sponsoren (Oud L.S.R.G.-ers) om het gezelschap enige financiële stabiliteit te geven.
  3. Oproep aan Oud L.S.R.G.-ers terug te komen om te spelen.
  4. Alles op alles zetten om L.S.R.G. te promoten en nieuwe spelers aan te trekken.
  5. Een open cultuur neerzetten – iedereen is welkom om rugby te spelen bij het L.S.R.G.
  6. Afstuderen betekent niet stoppen.

Uiteindelijk is het allemaal gelukt. We zijn weer gezond. In bovenstaand verhaal komt telkens terug dat Oud L.S.R.G.-ers een belangrijke rol hebben gespeeld in de wederopbouw. De hoofdsponsor werd PriceWaterhouseCoopers via Luuk Wiertsema. Bas Arendse kwam coachen en adviseerde het bestuur met onder andere Bart Verhulst en Michiel Snijders. Op sportief vlak kwamen Jack van Zijp, Huub de Veld en Rob Lindeman terug om te spelen.

Het was een andere Oud L.S.R.G.-er (Marc Schoon) die ervoor zorgde dat wij in contact kwamen met (ex-bondscoach) Iain Krysztofiak. Met de komst van Iain zijn onze sportieve prestaties met enorme stappen vooruitgegaan en is de sociale structuur van het gezelschap verbeterd. Inmiddels zijn we weer een echte rugbyclub. Het L.S.R.G. telt drie gezonde teams, er zijn genoeg coaches, terwijl wij “het Gevoeltje” hebben weten te behouden.

Het college van bestuur van de Universiteit heeft besloten om te bezuinigen op sport en de subsidies aan het Universitair Sportcentrum zijn de laatste jaren flink geslonken. In 2008 zou er een nieuw Universitair Sportcentrum komen, met een gloednieuw Palenpad. Tot nu toe is er echter nog geen paal in de grond. Het L.S.R.G. volgt de ontwikkelingen bij de Universiteit op de voet om zodoende een toekomstig nieuw Palenpad veilig te stellen.

Welke kerneigenschappen blijven over als we alles distilleren? Wat hebben wij geleerd van de afgelopen jaren?

  1. Betrek Oud L.S.R.G. altijd voor raad en steun.
  2. Bouw een structuur en cultuur op die gericht is op het aantrekken van nieuwe leden en het behouden van huidige leden.
  3. Wees open, vriendelijk en promoot rugby in het algemeen en het spelen van rugby bij het L.S.R.G. in het bijzonder.

De stichting heeft dan ook drie speerpunten.

  1. Het betrekken van Oud L.S.R.G.-ers op een tastbare manier realiseren.
  2. Een financieel fundament creëren door aantrekken van donateurs en zo het L.S.R.G. op een duurzame wijze ondersteunen.
  3. Een stabiele factor zijn in het soms turbulente leven van het L.S.R.G.

In het bestuursjaar 2009-2010 is de stichting opgezet. In samenwerking met toenmalig president Rinke Blok hebben Paul Walenkamp (oud secretary), Wouter Prins (oud president, oud treasurer) en Kees-Jan Westmaas (oud secretary, oud game secretary) de definitieve stap gezet om een stichting te formeren. Op vrijdag 19 maart 2010 is de Stichting beheer Leidsch Studenten Rugby Gezelschap 1960 officieel opgericht.

Download hier de volledige reglementen van de Stichting.
nl_NLNederlands