TRAINING: Tuesday: 1XV 21.00-22.30, 2XV 18.00-19.30, Ladies XV 21.00-22.30 // Thursday: 1XV 19.30-21.00, 2XV 19.30-21.00, Ladies XV 19.30-21.00

lsrg stichting logo

Achtergrond

Waarom een stichting?

Een stichting moet er voor zorgen dat de toekomst van het LSRG veilig wordt gesteld en dat de band tussen het huidige LSRG en oud LSRG-ers en sterker wordt.

Wat is de motivatie geweest om deze stap te zetten?

Na de Pan-Ovale van seizoen 2000/2001 werd het nieuwe bestuur geconfronteerd met de mogelijke ondergang van het LSRG, dat op dat moment in totaal zo’n 14 man telde. De helft van het gezelschap had besloten te stoppen of te verhuizen naar ereklasse clubs, ze waren immers afgestudeerd. Daarnaast was er geen coach. Op HME Minerva stond nog een schuld open, overgebleven uit de jaren 80 van een kleine fl 2.000,00, tevens stond de clubrekening op nul. Het zag er niet goed uit en het bestuur stond voor de keuze om te beginnen aan de afbouw van het gezelschap, of proberen er nieuw leven in te blazen.  

Uiteraard heeft dit bestuur ervoor gekozen om het LSRG weer op te bouwen. Het plan bevatte onder andere de volgende punten:

 1. Betrekken van Oud LSRG-ers voor goede raad.
 2. Aantrekken van sponsoren (Oud LSRG-ers) om het gezelschap enige financiële stabiliteit te geven.
 3. Oproep aan Oud LSRG-ers terug te komen om te spelen.
 4. Alles op alles zetten om LSRG te promoten en nieuwe spelers aan te trekken.
 5. Een open cultuur neerzetten – iedereen is welkom om rugby te spelen bij het LSRG.
 6. Afstuderen betekent niet stoppen.

Uiteindelijk is het allemaal gelukt. We zijn weer gezond. In bovenstaand verhaal komt telkens terug dat Oud LSRG-ers een belangrijke rol hebben gespeeld in de wederopbouw. De hoofdsponsor werd PriceWaterhouseCoopers via Luuk Wiertsema. Bas Arendse kwam coachen en adviseerde het bestuur met onder andere Bart Verhulst en Michiel Snijders. Op sportief vlak kwamen Jack van Zijp, Huub de Veld en Rob Lindeman terug om te spelen.

Het was een andere Oud LSRG-er (Marc Schoon) die ervoor zorgde dat wij in contact kwamen met (ex-bondscoach) Iain Krysztofiak. Met de komst van Iain zijn onze sportieve prestaties met enorme stappen vooruitgegaan en is de sociale structuur van het gezelschap verbeterd. Inmiddels zijn we weer een echte rugbyclub. Het LSRG telt twee gezonde teams, er zijn twee coaches, fysio’s, terwijl wij “het gevoeltje” hebben weten te behouden.

Het LSRG is gezond, maar moet en kan nog veel gezonder worden. Van alle kanten zijn er bedreigingen. In Leiden zijn de studie- en drankdruk enorm en jongeheren die aankomen kiezen haast niet meer voor rugby. Zij doen aan voetbal, hockey of doen helemaal niet meer aan sport. Op Minerva is rugby even uit de mode. Spelers vanuit Minerva danken wij voornamelijk aan de huizen cultuur.

Het college van bestuur van de Universiteit heeft besloten om te bezuinigen op sport en de subsidies aan het Universitair Sportcentrum zijn de laatste jaren flink geslonken. In 2008 zou er een nieuw Universitair Sportcentrum komen, met een gloednieuw Palenpad. Tot nu toe is er echter nog geen paal in de grond. Het LSRG volgt de ontwikkelingen bij de Universiteit op de voet om zodoende een toekomstig nieuw Palenpad veilig te stellen.

Verder hengelen hongerige ereklasse clubs naar de diensten van diverse getalenteerde Leidsche Studenten. Om dit allemaal aan te vechten moet LSRG sterk en slim zijn.  

Welke kerneigenschappen blijven over als we alles distilleren? Wat hebben wij geleerd van de afgelopen jaren?

 1. Betrek Oud LSRG altijd voor raad en steun.
 2. Bouw een structuur en cultuur op die gericht is op het aantrekken van nieuwe leden en het behouden van huidige leden.
 3. Wees open, vriendelijk en promoot rugby in het algemeen en het spelen van rugby bij het LSRG in het bijzonder.

De stichting heeft dan ook drie speerpunten.

 1. Het betrekken van Oud LSRG-ers op een tastbare manier realiseren.
 2. Een financieel fundament creëren door aantrekken van donateurs en zo het LSRG op een duurzame wijze ondersteunen.
 3. Een stabiele factor zijn in de soms turbulente leven van het LSRG.

In het bestuursjaar 2009-2010 is de stichting opgezet. In samenwerking met toenmalig president Rinke Blok hebben Paul Walenkamp (oud secretary), Wouter Prins (oud president, oud treasurer) en Kees-Jan Westmaas (oud secretary, oud game secretary) de definitieve stap gezet om een stichting te formeren. Op vrijdag 19 maart 2010 is de Stichting beheer Leidsch Studenten Rugby Gezelschap 1960 officieel opgericht.

Download hier de volledige reglementen van de Stichting.

Download

Join LSRG on social media!

facebook icon instagram icon linkedin icon