Geschiedenis

Laat in de nacht van 4 december 1925, begon een groep studenten, lid van het Leidsch Studenten Corps, aan de oprichting van de eerste Leidse rugbyclub. Er werden afspraken gemaakt en het eerste bestuur werd gevormd. De avond werd afgesloten met stevige liederen en hartstochtelijke toespraken.

In de weken daarna werd alles in gereedheid gebracht. Rugbyshirts, de kleedkamers van de Koninklijke Studenten Roeivereniging – Njord werden beschikbaar gesteld en er werd een speelveld aangelegd. Toen alles klaar was en de heren voldoende getraind hadden, werd de Haarlemse Rugby Club uitgenodigd voor een wedstrijd. De L.S.R.G. studenten stortten zich in de strijd en wonnen, met een score van 20-5 maar liefst. Met dit succes werd L.S.R.G. officieel erkend door het “Collegium” van het L.S.C.

Helaas verdween rugby onder de Leidse studenten. Op 14 oktober 1960 besloot een groep heren studenten echter, zeer vergelijkbaar met de mannen in 1925, dat het tijd werd om weer rugby te spelen in Leiden. Zo werd L.S.R.G. in haar huidige vorm geboren, een gezelschap van het L.S.C.

Door de jaren heen heeft het L.S.R.G. met groot succes spelers geleverd aan eerste divisie en Nederlandse nationale team selecties.

Vandaag

L.S.R.G. vandaag de dag is heel anders dan het L.S.R.G. van 1960. Men hoeft geen lid meer te zijn van L.S.V. Minerva, het gezelschap is open voor alle studenten. Het 1XV heeft zich afgelopen jaar teruggevochten naar de tweede klasse, het 2XV geniet van een leuk niveau van rugby in de vierde klasse, wat de perfecte omgeving is om de rugbybeginselen te leren en enthousiaste spelers te ontwikkelen tot een aanwinst voor het 1XV. De dames speelden afgelopen jaar ook in de tweede klasse en zullen volgend jaar promoveren naar de eerste klasse.
Na de wedstrijd, vooral thuiswedstrijden, is het gezelschap te vinden onder het genot van een biertje in ons geadopteerde clubhuis The Duke of Oz. Ook kijken we hier op zondag na de wedstrijd naar de Six Nations of naar de RWC. Aan het eind van het seizoen organiseren we een trip naar een rugbyminnend oord. De afgelopen jaren gingen we naar Rome, Jersey, Gloucester, Edinburgh, Cardiff, Leeds en nog veel meer schitterende plaatsen.

Onze kleuren – Sky Blue – Maroon

Het Sky Blue komt van de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord. In de jaren zestig en begin jaren zeventig was een van de twee voorwaarden om voor het L.S.R.G. uit te komen een volledig jaar wedstrijdroeien. Tegenwoordig wordt deze band bevestigd door wederzijdse kruisbestuiving van leden en het L.S.R.G. leent zich als uitsmijter indien Njord de Varsity wint.

Maroon is de kleur van Zijne Majesteits Eerste Sociëteit ‘Minerva’. Daar de rugbyers de grootste en sterkste mannen van Sociëteit waren, was het gebruikelijk dat zij een functie bekleedden in de Commissie voor ZME.

XIIde Lustrum

In 2020 vierde het L.S.R.G. haar 12e Lustrum! Het L.S.R.G. is al 60 jaar de bindende factor voor vele Leidse studenten en biedt hen plezierig en competitief rugby, onvergetelijke avondjes uit en levenslange vriendschappen. Elke vijf jaar vieren we deze feiten groots, en dit lustrum was niet anders. Er werd een groots diner georganiseerd, samen met een dag gereserveerd speciaal voor de oude L.S.R.G.-spelers die tegen onze huidige teams speelden om uit te vinden of leeftijd en ervaring het echt winnen van jeugd en vaardigheid!

nl_NLNederlands